Известие

Collapse
No announcement yet.

Показания на термометъра - прегряване или не?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Показания на термометъра - прегряване или не?

Здравейте,
    Имам питане относно нормалната работна температура на 1.9 жтд, показания на уреда и други.
    При задръствания и по-големи натоварвания (но ниска скорост) например баир, стрелката понякога минава 90-те градуса. Не с много, но ги минава. Това не е винаги, при нормално каране и без натоварвания никога не минава ~85 да кажем. Дори на магистрала с по-висока скорост и 75-80 не минава.
    Карах колата на сервиз за бърз и не толкова обстоен преглед и диагностика. Майстора ми каза, че уреда дава минимално отклонение от 1-2-3 градуса от това, което е по диагностика. Така че може да му се вярва. Убеди ме, че термостата отваря когато трябва и че няма нужда да се притеснявам, над 90 градуса било нормална работна температура за този двигател.
    Да ви питам какво мислите, нормално ли е това и ако не какви са вариантите. Термостата е сменян преди около 80к. Възможно ли е нещо да не отваря напълно? Ремъци и водна помпа преди 45 к са сменяни. От сервиза ми казаха, че перката работила ок и колата няма течове отдолу. И пак не знам дали има значение, колата си има парно и като го набузя температурата логично се нормализира.
    А както и предстои по-топло време определено искам да обърна внимание на това, дори и някаква профилактика, ако трябва.
    Last edited by ducaticorse; d.m.y г., 01:52.
    '06 Alfa Crosswagon Q4

Принципно няма страшно. Но аз лично, бих сменил термостата. Просто за да съм сигурен и после да не съжалявам, че съм спестил стотина лв.

Comment

Първоначално публикувано от ducaticorse Покажи съобщение
      Здравейте,
      Имам питане относно нормалната работна температура на 1.9 жтд, показания на уреда и други.
      При задръствания и по-големи натоварвания (но ниска скорост) например баир, стрелката понякога минава 90-те градуса. Не с много, но ги минава. Това не е винаги, при нормално каране и без натоварвания никога не минава ~85 да кажем. Дори на магистрала с по-висока скорост и 75-80 не минава.
      Карах колата на сервиз за бърз и не толкова обстоен преглед и диагностика. Майстора ми каза, че уреда дава минимално отклонение от 1-2-3 градуса от това, което е по диагностика. Така че може да му се вярва. Убеди ме, че термостата отваря когато трябва и че няма нужда да се притеснявам, над 90 градуса било нормална работна температура за този двигател.
      Да ви питам какво мислите, нормално ли е това и ако не какви са вариантите. Термостата е сменян преди около 80к. Възможно ли е нещо да не отваря напълно? Ремъци и водна помпа преди 45 к са сменяни. От сервиза ми казаха, че перката работила ок и колата няма течове отдолу. И пак не знам дали има значение, колата си има парно и като го набузя температурата логично се нормализира.
      А както и предстои по-топло време определено искам да обърна внимание на това, дори и някаква профилактика, ако трябва.
      Съветвам те отново да провериш това болднатото. А именно - дали работят и двете степени на вентилатора.

159 1.8 MPI
      166 2.0 TS (ex)

Comment

Мога ли да го проверя аз това по някакъв начин?
        Днес беше същото в задръстването мина 90, качих се на околовръстното и си закова пак 75-80 градуса веднага.

Също така какви са признаците за заминаваща водна помпа? Гледам че пластмасовите елементи вътре дефектират доста май.
        За термостата - мода с термостат от рено става ли на 1.9 150 кс?
        '06 Alfa Crosswagon Q4

Comment

Първоначално публикувано от ducaticorse Покажи съобщение
          Мога ли да го проверя аз това по някакъв начин?
          Днес беше същото в задръстването мина 90, качих се на околовръстното и си закова пак 75-80 градуса веднага.

Също така какви са признаците за заминаваща водна помпа? Гледам че пластмасовите елементи вътре дефектират доста май.
          За термостата - мода с термостат от рено става ли на 1.9 150 кс?
          Проверката става най-лесно и правилно през интерфейса на MES. В него има възможност да се тестват двете степени.
          Last edited by ecotronic; d.m.y г., 11:41.

159 1.8 MPI
          166 2.0 TS (ex)

Comment

Добре, май проблема е в перките, наистина. Днес на връщане от работа спрях на място и следих какво се случва. Най-общо казано температурата по уред стигна 88-89 градуса и перките не работеха. Пуснах климатика, нали уж тогава включва първа степен - няма никой. Това горе-долу и обяснява факта, че като вдигна висока скорост и въздушния поток малко или много компенсира липсата на перките и се нормализират нещата. Видях бушоните - нямах нещо удобно, с което да ги извадя, но светих с фенер и ми се видяха здрави. Какво следва от тук нататък?
            '06 Alfa Crosswagon Q4

Comment

При акумулатора трябва да има 2 релета - FAN1 за първата степен и FAN2 за втората. Извади ги, окъси на всяко гнездо двата пина на мощната верига и виж дали развърта вентилаторът на съответната скорост.

PS:

С колко перки е?
              Last edited by ecotronic; d.m.y г., 20:24.

159 1.8 MPI
              166 2.0 TS (ex)

Comment

С две. Понеже съм малко бос в електрото - като извадя релетата ще имам под всяко два пина. Двата пина ги свързвам с някаква жица и трябва да заработят съответно при първия пин на първа степен и при втория пин на въората скорост?
                Благодаря ти за отговорите!
                '06 Alfa Crosswagon Q4

Comment

Щом си с 2 перки, релетата са 3. 1 за първа степен (общо за двата вентилатора) и по 1 за втора на всеки отделен вентилатор. Намират се пред акумулатора и ще ги локализираш с помощта на скицата:

Изводите, които трябва да окъсиш са означени на релетата с номера 87 и 30.

Накратко - окъси 87 и 30 на релето за първа степен и виж дали въртят и двете перки на първа степен.

После окъси 87 и 30 на едното от релетата за втора степен и виж дали върти едната перка на втора степен.

Накрая направи същото с последното реле и виж дали върти другата перка на втора степен.

Не е нужно колата да е на контакт докато правиш това, но много внимавай да не окъсяваш друго освен гореописаните изводи (87 и 30).

159 1.8 MPI
                  166 2.0 TS (ex)

Comment

При окъсяване на двете големи релета от горния ред перките работят. Но при окъсяване на долното, малкото, което е за втора степен нищо не се случва. Има ли вариант, то да е проблема и затова да не включва и първа степен дори?
                    '06 Alfa Crosswagon Q4

Comment

Има ли някаква разлика при окъсяване на първото и на второто - и двете перки ли въртят заедно или първо едната и после другата?

159 1.8 MPI
                      166 2.0 TS (ex)

Comment

Утре ще тествам пак, тъй като само на слух разбрах, че се пускат - беше тъмно, а използвах фенера да гледам къде окъсявам, да не направя фал.
                        '06 Alfa Crosswagon Q4

Comment

Направих тест, колега. Значи да обобщя:
                          Като окъся малкото червено реле на долния ред нищо не става. Като окъся релето за първа степен тръгват двете перки еднакво, с еднаква скорост. А като окъся горното голямо реле, в ляво, за втора степен тръгват и двете, но едната перка (от пасажерската страна) завърта една идея по-бавно.
                          '06 Alfa Crosswagon Q4

Comment

От това, което си тествал си правя извода, че:

1 - Няма проблеми по захранването на вентилаторите (изгорели предпазители).

2 - Вероятно резисторът за първата степен на единия вентилатор (този който не върти по-бавно) е бил прекъснал и е бил шунтиран.

При това положение трябва да се направи тест на двете степени през MES и евентуално да се проверят двете връзки до ECU - то за управлението на релетата.

Ако си от София, мога да ти помогна с това.

159 1.8 MPI
                            166 2.0 TS (ex)

Comment

От София съм, може ли да ми изпратиш ЛС с твой телефон да се разберем?
                              '06 Alfa Crosswagon Q4

Comment

Working...
                              X